Yürümeye başlayan çocuğun sorunları

Yürümeye başlayan çocuğun sorunları

Yürümeye başlayan çocuğun gelişim ödevi keşfetmektir!

O büyük gün geldi çattı! Çocuğunuz ilk adımlarını attı; ufak ve dengesiz adımlar…
Bebeğiniz sarsak biçimde yürüse de, artık, insanları, yerleri ve nesneleri keşfetmeye çalışacaktır. Sosyalleşecektir de. Taklidi sever. El çırpar, şarkı söyler, dans eder, diğer insanlarla oynar. Kısaca, artık bebekten çok, minyatür bir insandır. Meraklıdır, enerji doludur. Gelişim mucizevidir! Hızlı değişim ve hareketlilik sizi kuşatır. Çocuğunuz, tehlikeli olabilecekler de dahil, her şeyle oynamak ister. Onun için her şey yeni ve heyecan vericidir. Diğer taraftan, kendinizi, evinizi, göz önündeki her şeyi ondan korumanız gerekir.
Bu dönem bebekliğin sonudur.
“Artık kendime daha az zaman ayırabiliyorum.”
“Çok şey talep ediyor.”
“Peşinden koşuyorum.”
“Sürekli olarak ona ‘hayır’ diyorum.”
“Her şeyin içinde o var.”
“Her şeyi merak ediyor.”
“O sanki şey gibi-büyük bir insan.”
Tanıdık geldi mi?
Çocuğunuz büyüyor, gelişiyor, çevrenin farkına varıyor!
Henüz 1-2 yıldır bu dünyada olan çocuğunuz, hayatı keşfediyor! Bu yüzden, her daim olacağı gibi, bu dönemde de bizlerin rehberliğine ihtiyaç duyacaklar. Bu muhteşem süreçte, ebeveynler olarak bizler ne yapmalıyız ona bir bakalım;

✓ Çevreyi çocuğa göre düzenlemek ilk ve en önemli adımdır. Evimizde çocuğa zarar vereceğini düşündüğümüz objeleri düzenlemek gerekir. Çocuğu, bu keşfetme serüveninde, sürekli engellerle karşılaştırmak istemeyiz. Sürekli “hayır, yapma, dokunma” demek, keşfetme ödevinin sağlıklı geçirilememesi anlamına gelir.

✓ Değerli ve kırılabilecek olan eşyalarınızı kaldırın, dolapları kilitleyin, yenilmemesi/yutulmaması gereken şeyleri ortalıkta bırakmayın ve derin bir nefes alın. Bebeğiniz, edilgen durumunu aşarak yürümeye başladı ve düşünme biçimi hızla değişiyor. Bu yolculuktan zevk alın! Her beceri ve öğrendiği yeni şeye tehlikeli olabilecek bir yoldan ulaşacaktır. Bu, neşeli ve aynı zamanda yorucu bir deneyimdir.

✓ Çevre düzenlemesinden sonra, keşfetmek istediği bütün alanları “birlikte” keşfedin. Böylece hem kontrol sizde olur hem de sürekli “yapma, dokunma” demekten kurtulmuş olursunuz.

✓ Sağlıklı çocuklar, doğdukları andan itibaren çok başarılı bir biçimde yüz okurlar. Bu ne demektir; mutluluğumuzu, mutsuzluğumuzu, kızgınlığımızı, rahatsızlığımızı kısacası her türlü duygu durumumuzu hissederler. Emekleyen ve yeni yeni yürüyen çocuk, prize yöneliyor olsun. Ara ara dönüp bize bakar. Bizden “hayır, dokunmana izin vermiyorum, tehlikeli” anlamına gelen bir yüz ifadesi ve beden duruşu gördüklerinde, bir an da olsa duraksayacaklardır. Bu süreçte lütfen çocuklarınızı iyi gözlemleyin. Onları yalnız bırakmayın.

Yazının 2.bölümü...

Sevgilerimle,
Ebeveynler Olarak, çocuklarımızın İLK Ve EN ÖNEMLİ yol göstericileriyiz.
Yaşam yollarında ve maceralarında onlara yardımcı oluyoruz.
Sevgili anne babalar;
Sizlere bu önemli yolculuğunuzda eşlik etmek benim için çok değerli bir paylaşım. Bebeklik döneminden başlayarak, karşılaşma olasılığınız olduğunu düşündüğüm ana konularda sizlere önerilerde bulunacağım. Yolumuz meşakkatli, bir o kadar da değerli. Çocuklarımız bizim geleceğimiz; avuçlarımızın içinde tuttuğumuz değerin farkında olmamız dileğiyle…
Psikolog Nazlı Avcıl ÖKKE